fredag den 29. juli 2011

rugbrødslagkag

Søndag skal min mor og søn fejres med denne fødselsdagskage, den var bladet isabellas her i foråret
RUGBRØDSLAGKAGE MED BLÅBÆRFYLD OG CHOKOLADEPSÅNER
(10 stykker)
Bag bunden gerne dagen før, men vendt med at ligge rugbrødslagkagen sammen til, kort før den skal spises. Du kan skifte flødeskummen ud med græsk yoghurt 2 %, så er kagen knap så fed /usund.
BUNDE:
150 g rugbrød (mørkt rugbrød)
1 tsk. bagepulver
100 g hasselnødder, fint hakket
2 spsk. kartoffelmel
3 æg
170 g sukker
smør til formen
FYLD:
250 g mascarpone (1 bæger)
kornene fra 1 vaniljestang (gem bælgen til de syltede blåbær)
fintrevet citronskal fra 1 økologisk citron
2 1/2 dl piskefløde, pisket til skum
3-4 spsk. flormelis
SYLTEDE BLÅBÆR
300 g frosne eller friske blåbær
4-6 spsk. sukker
1 vaniljebælge
PYNT
flager af mørk chokolade
Blend rugbrødet, eller riv det fint på et rivejern. Bland rugbrød og bagepulver sammen, blend nødderne fint og vend dem i rugbrødsmassen sammen med kartoffelmel. Pisk æggene, hvide med sukkeret (det tager ca. 8 minutter). Vend forsigtigt rugbrødsblandingen i æggemassen. Kom dejen i en rund smurt springform, og bag kagen i en 200 grader varm ovn i 20-25 minutter. Stik en spids kniv eller en træpind i midten af dejen, og tjek om kagen er gennembagt.  Afkøl kagen på en bagerist, flæk kagen til to bunde.
Rør mascarpone, vaniljekorn, citronskal sammen, og vend det med flødeskummen, tilsæt flormelis og vend forsigtigt sammen til en let creme. Varm bærrene i en lille gryde med sukker og vaniljebælgen, kog op og afkøl. Vend saften i mascarponecremen lidt af gangen. Læg den ene bund på et kagefad og fordel de syltede bær over den. Kom derefter halvdelen af mascarponecremen på, derefter den sidste bund. Fordel resten af cremen over i toppen, og drys med chokoladeflager.

onsdag den 27. juli 2011

VIND SKØN DESSERTBOG


Det er så dine tænder løber i vand allerede fra første side af denne søde bog.  Den er skrevet af Mette Blomsterberg, hun er konditor og indtil for nylig daglig forpagter af Café Glyptoteket i København. Til alle os Københavners held åbner Blomsterberg og Co en kage- og dessertbutik, den 6. august. Den kommer til at ligger i Grønnegade 43 i København.

Bogen du kan vinde har 90 søde opskrifter, med alt fra skønne kager og desserter, til nogen af de gode klassikere samt Mettes egne specialiteter. Bogens smukke billeder er taget, af fotograf Lars Ranek. Blomsterbergs Søde Sager af Mette J. Blomsterberg, 200 sider, 250 kr. Politikens forlag

Hvis du gerne vil deltage i lodtrækningen om Mette blomsterbergs søde sager til en værdi af 250 kr. så skriv: Hvad er din ynglings dessert??????. Under kommentar til dette blogindlæg.

Jeg trækker lod lørdag den 6. august kl. 11, så tjek bloggen om du er den heldige vinder.

tirsdag den 26. juli 2011

JAMEN, DET ER DA KAGEVEJR

Denne smagsfulde ostekage er rørt med riscotta og mascarpone, den sprøde bund kan krydres med 1/2 tsk. kanel. Kagen kan holde sig i køleskabet i 1 uges tid, hvis altså ikke den når at blive spist.
FOTO: LARS RANEK

KAGE MED RISCOTTA OG BLÅBÆR
(8-10 personer)
200 g digestive kiks
110 g smeltet smør
250 g riscotta (1 bæger)
250 g mascarpone (et bæger)
110 g sukker
3 æg
fintrevet skal af 1/2 økologisk citron
125 g blåbær
PYNT
flormelis og kandiseret violer (knus dem i en morter)
TILBEHØR
50-100 g blåbær
Blend kiks med smør, fordel massen i en smurt springform på 20 cm i diameter, med bagepapir i bunden. Sæt bunden i køleskabet mens cremen tilberedes. Rør riscotta og mascarpone med sukker til en lind masse. Tilsæt æggene et af gangen og rør godt ind imellem hver. Vend citronskal og blåbær i dejen. Fordel dejen og den kolde bund, bag kagen i en 160 grader varm ovn i 6o-65 minutter.  Pynt med flormelis og knuste kandiseret violer. Server lidt friske blåbær til kagen.
REGI: Royal Copenhagen, Amagertorv 6, 1160 København K. tlf. 3313 7181


torsdag den 21. juli 2011

Blomstrende mad


Når dine krydderurter blomstrer, så kom de smukke blomster på maden. De både smager  godt og er utroligt dekorative.
Her er det Oregano. Brug det på lammekød før du serverer eller som pynt på en tomat salat.


tirsdag den 19. juli 2011

LOPPEFUND


Det fine gamle blomstrede stel er fundet på loppemarked i Vig. Det bliver perfekt til kageserier, eller andet til månedsbladet Isabellas. Vig loppemarkedet finder sted hver onsdag og lørdag i juni, juli og til midt i august og er helt klart et besøg værd.

torsdag den 14. juli 2011

REGNBUEIS- REN RETRO

Hvem husker ikke en børnefødselsdag hvor der blev serveret regnbueis! Nu kan du prøv at selv at tilbered en. Enten i små silikoneforme, eller i en rugbrødsform på 1 ½ liter, server den med lækre vafler, eller som den er.
FOTO: LARS RANEK
GRUNDIS
1 liter piskefløde
korn fra 1 god vaniljestang
8 pasteuriserede æggeblommer (4 bæger)
150 g flormelis
JORDBÆRIS
1/3 dl grundis
200 jordbær, skyllet, nippet og skåret i små terninger
1/2 dl rød koncentreret saft
CHOKOLADEIS
1/3 dl grundis
100 g mørk smeltet chokolade
1 spsk. kakaopulver
1 spsk. mælk
ENDVIDERE
Vafler
Kom husholdningsfilm i en 1 1/2 liter form og stil til side.  Eller stil 12 silikoneformeforme klar. GRUNDIS; Pisk fløden til skum, og sæt til side. Skrab vaniljekornene fra vaniljestangen, og pisk æggeblommerne helt lyse og luftige med flormelis og vaniljekorn, det tager ca. 7 minutter med en elpisker. Vend lidt af flødeskummet i de piskede blommer, og vend blandingen ned i resten af flødeskummen, til en ensartet luftig masse. Fordel 1/3 del af cremen i formen, eller i bunden af de små forme.
JORDBÆRIS; Kom jordbærterningerne i en skål, hæld saft på. Blend jordbærmassen med en stavblender, og vend den med 1/3 del af grundisen, fordel jordbærisen over vaniljeisen. 
CHOKOLADEIS; Rør kakaopulver udi mælk og vend det i den smeltet chokolade, hæld massen i den sidste del af grundisen og vend forsigtigt rundt, fordel chokoladeisen over jordbærisen.
Frys i mindst 4 timer, og gerne natten over. Tilbereder du isen i en rugbrødsform, skal den tages ud 15 minutter før den skal serveres. Skær den i tykke skiver, server den med vafler.

onsdag den 13. juli 2011

SMÅ HJEMMEBAGTE KRÆMMERHUSE, VANILJEIS & JORDBÆRGUF


Bag dine egne små kræmmerhuse, man brænder sine fingre lidt når man triller de færdige kager til vafler. Det er en stor portion, så den kan halveres. Men når først familien, går i gang med at guffe, går det stærkt. Både den færdige Jordbærguf og den ubagte dej til vafler kan holde sig i et par dage i køleskabet.



FOTO: LARS RANEK 

290 g sukker
1 dl vand
3 bæger pasteuriseret æggehvider
200 g jordbærmarmelade
Rød frugt farve
KRÆMMERHUSE
100 g hvedemel
100 g sukker
100 g smeltet smør
2 bæger æggehvider
100 g blødt smør
ENDVIDERE
1 liter god is, jeg har brugt vaniljeis
Kog sukker og vand til en tyk sirup, brug et sukkertermometer den skal være 117 grader. Pisk æggehvider stive, tilsæt marmelade og pisk det godt sammen. Hæld den varme sirup i og pisk med høj hastighed til massen er som marengs, (det tager 6-7 minutter) tilsæt rød frugtfarve.
Stil på køl til den skal bruges.
KRÆMMERHUSE; Rør alle ingredienserne sammen, til en jævn masse med en elpisker. Læg bagepapir på bageplader og tegn 8-10 cm runde cirkler. Smør dejen ud med en spiseske, ud i et tyndt lag. Bag dem i en varm ovn ved 175 grader i 5-7 minutter, til de er gyldne. Tag dem ud af ovnen og rul dem med det samme til kræmmerhuse, inden de bliver kolde. Lad kræmmerhusene afkøle med spidsen nedad i et glas. Kul isen op i vaflerne, kom guf på og server straks.






mandag den 11. juli 2011

ÆRTESUPPE MED CHAMPAGNE

ÆRTESUPPE MED CHAMPAGNE
1 skalotteløg, i fine terninger
25 g smør
1 dl champagne
500 g nye ærter i bælg
1/2 agurk, skåret i små terninger
1/2 liter god mild hønsebouillon
havsalt og friskkværnet peber
1 skvat crémant/champagne i hver portion
PYNT:
1 dl piskefløde, pisket til skum
Friske ærteskud





Klar løgene i lidt smeltet smør, det må endelig ikke tage farve. Tilsæt champagnen og kog ind til der næsten ikke er mere væske. Kom de frisk bælgede ærter og agurk i, sammen med bouillonen. Lad suppen små koge i ca. 10 ved svag varme, (uden låg) hvis låget er på mister ærterne deres flotte grønne farve. Krydr godt med salt og peber.


Tag suppen fra varmen, pure den med en stavblender eller i en foodprocessor. Anret suppen i skåle, læg en spiseske flødeskum på, hver portion og pynt med små ærteskud, og hæld ¼- ½ dl champagne i hver skål inde ved bordet.

søndag den 10. juli 2011

MACARONS MED HINDBÆRCREME



Disse små fine kager, kan fremtrylles i de fleste farver, brug frugtfarve. Her er de med hindbærcreme, de kan også tilberedes med blåbær, hvor blåbærsaften bruges til at farve dejen, så du får nogle skønne lilla Macarons. Køb et sukkertermometer det er uundværligt til desserter og kan anskaffes for under 100 kr. Denne opskrift lod jeg mig inspirere til på  min nylige tur til Paris.







FOTO: LARS RANEK
MACARONS MED HINDBÆRCREME
(20 sammenlagte kager)
MACARONS
200 g smuttede mandler
200 g flormelis
6 æggehvider (3 bæger pasteuriseret)
200 g sukker
0,8 dl vand
Frugtfarve (rød)

ENDVIDERE
Et sukkertermometer og sprøjtepose

HINDBÆRCREME
250 g macarpone
3 spsk. hindbær syltetøj
kornene fra 1/2 god vaniljestang

PYNT
frysetørret hindbær

Blend mandlerne til mel, tilsæt flormelis og blend til blandingen er fin og jævn. Sigt massen og stil den til side. Kog sukker og vand i en lille gryde, brug et sukker termometer, tag fra blusset når lagen er 110 grader. Piske halvdelen af æggehviderne ved langsom hastighed, nå de er pisket stive, sæt hastigheden op og hæld den varme sukkerlagen ned i mens du pisker, i en tynd stråle. Forsæt til marengsmassen er afkølet (det tager ca. 7 minutter, derfor er det smart med en køkkenmaskine). Bland den anden halvdel af hviderne (de skal ikke piskes) med mandelflormelisblandingen, til en tyk masse. Tilsæt frugtfarve, med et par dråber af gangen, så kan du selv styre styrken af farven. Vend forsigtigt lidt af marengs ned i mandelmassen, og derefter vendes resten i, dejen skal være glat, ensartet og let flyende. Kom dejen i en sprøjtepose, med en lille tyl. Sæt dejen i ensartet klatter med god afstand på en bageplade med bagepapir, lad kagerne stå en 1 times tid ved stuetemperatur og tørre, bag dem i en 110 grader varm ovn i 12 minutter, hvis de sprækker er det fordi din ovn er for varm, sku ned. Tag kagerne ud af ovnen og træk forsigtigt bagepapiret over på en fugtig bordplade, eller et vådt stykke, så er det nemmere at få kagerne af papiret, brug en palet.  Rør macarpone med syltetøj, læg kagerne sammen med hindbærcremen, ved at komme cremen i en sprøjte pose og læg creme på en og sæt en kage som top over.  Drys de færdige kager med frysetørret hindbær.


TID TIL ISTE



BRYG DIN EGEN KANDE ISTE, Spækket med friske citrusfrugter og selvfølgelig masser af isterninger. MUMS.











OPSKRIFT;
1 liter te, brygget af te min favorit er fra KUSMI den hedder Anastasia , den er  med Bergamore, citron og orangeblomst.

½ citron, delt i kvarte
½ rød grape, delt i kvarte
4 tsk. rørsukker
isterninger

Bryg teen, afkøl i køleskab. Kom frugtstykkerne i en stor kande, drys med sukker, mos dem med en træske, hæld iste på og masser af isterninger, rør rundt og server straks.

onsdag den 6. juli 2011

besøg hos kusmi te i Paris

Klar parat start til en fantastisk pressetur, til alle mad glades ynglings by Paris
Jeg skal ned og hører lidt om Kusmi te så jeg vender tilbage fredag, med en god te historie

fredag den 1. juli 2011

Marengsbund af mandler med bær & skum

Denne dessert er fantastisk, den er super nem at tilberede og så smager den så man kan høre englene synge.













MANDELBUND
4 1/2 æggehvider (3 bæger pasteuriseret)
200 g sukker
200 g mandler med skræl, blendet let groft
RABARBERSKUM
300 g rabarber
160 g rørsukker
1 god vaniljestang
1 spsk. kartoffelmel
ENDVIDERE
1/2 liter piskefløde, pisket til skum
PYNT:
500 g blandet frisk bær
f.eks. (125 g blåbær, 125 g blåbær, 250 g jordbær)
Pisk hviderne stive, tilsæt sukker og pisk til hviderne er helt stive. Vend de blendede mandler i æggehviderne. Fordel massen i en rund form med en diameter 26-28 cm, der er foret med bagepapir. Bag bunden i en 175 grader varm ovn i 20-25 minutter. Afkøl helt. Skær rabarberne i 2 cm store stykker, fordel dem i et ovnfast fad, der er foret med bagepapir. Drys med sukker, kartoffelmel og vaniljekorn, læg vaniljebælgen ved (den giver meget smag), og bag dem i 2o minutter, i en 175 grader opvarmet ovn. Afkøl helt, fjern vaniljebælgen og rør rabarberne sammen til en ensartet masse. Pisk fløden til skum og vend rabarbermassen i. Fordel rabarberskummen over mandelbunden, og pynt med de friske bær.