mandag den 23. januar 2012

BRUNSVIGER

Skal der creme på toppen af en brunsviger???? Her er den "kun " med remonce, men hvad syntes du??

(8-12 personer)
En skøn eftermiddagskage, eller du kan overraske familien med friskbagte
brunsviger søndag morgen !!
50 g gær
4 dl økologisk sødmælk
1 spsk. sukker
1 tsk. salt
2 tsk. vaniljesukker
1 tsk. kardemomme
50 g smeltet smør
500 g hvedemel
FYLD
150 g smør
200 g brun farin
50 g sirup
Smuld gæren i en stor skål, varm mælk let, og rør den i skålen til gæren er opløst. Tilsæt sukker, salt, vaniljepulver og kardemomme. Hæld smørret i og rør godt. Kom melet i lidt af gangen, og ælt til en smidig dej. Rul dejen ud på et meldrysset bord med en kagerulle. Fyld dejen i en bradepande (20 cm x 20 cm) belagt med bagepapir. Bøj dejen lidt op langs kanterne, så den kan holde på fyldet. Stil dejen overdækket et lunt sted i 30 minutter, mens du tilbereder fyldet. Kom alle ingredienserne i en gryde og varm op til smørret er smeltet. Tryk nogle fordybninger i dejen med fingrene, og hæld fyldet på dejen og bag den i en 200 grader varm ovn i 12 minutter, til kanten af dejen er flot gylden. Afkøl og skær i store firkanter.

CASSOULET MED KRYDRET PØLSE OG HVIDE BØNNER


Smagen af de krydret pølsebider, sammen med de lækre store bønne og de friske grøntsager, er en herlig vinterret.
250 g tørret store hvide bønner (de skal ligge blød i minimum 10 timer)
(her er lige nok til 4 personer)
2 stilke rosmarin
1 1/2 dl hønsefond
50 g koldt smør
500 g chorizo pølse
2 gulerødder, skrællet
2 persillerødder, skrællet
3 bananskalotteløg skåret i skiver
6 fed hvidløg, skåret i skiver
200 g pancetta, italiensk røget bacon, skåret i små terninger
PYNT:
plukket rosmarin
Skyl bønnerne og kog dem som anvist på posen, med rosmarin stilke.

Tag dem fra varme og hæld vandet fra og fjern rosmarinstilkene. Skær gulerødder og persillerødder i skiver på 1 cm og løgene i grove terninger.  Kom grøntsagerne i en gryde med bønnerne, hæld hønsefond på, krydr med salt og peber og lad retten småkoge til grøntsagerne stadig har bid men ikke er helt rå. Tilsæt smør og kog ind til passende konsistens. Fjern skindet på pølserne og skær dem i stor skrå skiver. Rist pancetta stykkerne godt, til de er brune og sprøde på en var, pande, tilsæt chorizo skiverne og rist dem med et par minutter, tag fra varmen og vend blandingen i bønnerne, drys med rosmarin, og servér med et godt brød.

onsdag den 18. januar 2012

Vafler med bærskum


De knasende vafler, skal servers lune. De smager himmelsk med og bærskum









(20 små hjerter)
250 g hvedemel
1/2 tsk. salt
1 knivspids bagepulver
fintrevet skal af en økologisk appelsin
2 1/2 dl sødmælk
4 æg
1 spsk. sukker
ENDVIDERE:
25 g smeltet smør (gem halvdelen til at smøre vaffeljernet med)
BÆRKOMPOT & BÆRSKUM
2 ½ dl piskefløde

4-6 spsk. rørsukker (alt efter hvor søde bærrene er)
250 g blanet bær
1 stang vanilje
Bland mel, salt, bagepulver og appelsinskal sammen, rør mælken ud i, til du har en klistret masse, tilsæt æggene et af gangen og rør godt, og krydr medsukker. Lad dejen hvile i køleskabet ca. 30 minutter.
Rør dejen igennem, og vend smørret i, dejen skal være let tyktflydende. Piskfløden til skum, varm bærrene i en lille gryde med sukker og vaniljekorn og bælg, og vend lidt ad saften i flødeskummen. Stil til side.
Bag vaflerne på et varmt vaffeljern, der er smurt med smeltet smør, og servér dem lune, med bærkompot og bærskum.
ARBEJDSPLAN
Fem eller To timer før

  • rør dejen sammen
  • tilbered bærkompot
Lige før og under middagen:
pisk fløden, og tilbered bærskum


torsdag den 12. januar 2012

KARDEMOMMESNEGLE I FORM


KARDEMOMMESNEGLENE BAGES SOM BRYDEBRØD, OG DET ER RIGTIG HYGGELIGT AT BRÆKKE EN AF DE LUFTIGE, BLØDE OG SØDE SNEGLE AF OG NYDE DEN, MENS DEN ENDNU ER LUN!









50 g gær
2 1/2 dl økologisk sødmælk
100 g smeltet smør
2 æg
4 spsk. rørsukker
1 knivspids salt
1 spsk. kardemomme
400-500 g hvedemel
FYLD:
120 g smør
3 spsk. rørsukker
1 spsk. kanel
GLASUR:
200 g flormelis
1 spsk. smør
lidt kogende vand
ENDVIDERE
Mælk til pensling
1 firkantet form på 25 cm x 25cm
Smuldr gæren ud i en stor skål. Lun mælken, og rør den i gæren sammen med smørret. Pisk æggene i dejen et ad gangen, og tilsæt sukker, salt og kardemomme. Tilsæt hvedemelet lidt af gangen, og ælt til en glat, smidig dej. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse et lunt sted. Ælt dejen på et meldrysset bord; del den i to portioner og rul hver ud til et rektangel på 20 cm x 25 cm. Rør ingredienserne til fyldet sammen, og fordel det på hver af de to dejplader. Rul dem til lange pølser, og skær dem i 4 cm tykke snegle. Smør en bradepande, eller beklæd den med bagepapir, og sæt sneglene ved siden af hinanden, med lidt mellemrum imellem. Pensel med mælk, og bag sneglene i en 200 grader varm ovn i 10-12 minutter, til de er gyldne. Rør glasuren sammen og kom lidt på hver snegl.

onsdag den 11. januar 2012

TARTE TATIN med ananas


Er du også vild med den klassiske tarte tatin, vil du elske denne variation- hvor æblerne er byttet ud med ananas, og den smager fabelagtigt.










TARTE TATIN MED ANANAS
(6 personer)
1 ananas
3 plader butterdej a 85 g
180 g sukker
100 g smør
KARAMELSAUCE:
100 g sukker 
2 1/2 dl piskefløde
TILBEHØR:
god vaniljeis
ENDVIDERE:
6 små tærteforme af 7-8 cm i diameteren
smør til formene 
Skær enderne af ananassen, stil den ret op, og skræl den fra top til bund. Skær den i 6 tykke skiver og fjern kernen i midten fra hver skive med en lille udstikkerfrom eller en kniv. Del butterdejsplader midt over, så du har 6 kvadrater, og stil til side. Smelt sukkeret på en pande ved svag varme og når det er gyldent, tilsæt smørret, så det skummer op. Tag fra varmen, og rør godt. Hæld den varme karamelmasse i de let smurte forme, og læg en ananasskive i hver form (skær ananasskiverne til hvis de er for store). Læg butterdejen over og skub den godt ned i kanten hele vejen rundt. Bag kagerne midt i en 210 grader forvarmet ovn i 13-15 minutter, til butterdejen hæver flot op, og bliver gylden. Smelt imens sukkeret til karamelsaucen i en gryde, til det er helt smeltet. Tilsæt piskefløden, og rør godt.  anret en ananas-tarte tatin på hver tallerken på karamelflødesaucen. Læg en kugle is på og servér straks, så desserten er varm.  

tirsdag den 10. januar 2012

SIMREMAD

LANGTIDSSTEGT CULOTTE I HVIDVIN

Selve arbejdstiden er kort med tilberedningen tager noget tid. Til gængæld lover vi, at det er værd at vente på det super møre kød. Server det til råstegte timianskrydrede kartofler  
(4 personer)
Kalveculotte på 1,2 kg
MARINADE
1 flaske tør hvidvin
3 store gulerødder, skrællet og skåret i terninger i ½ cm x ½ cm
3 løg, groft hakket
2 laurbærblade
4 kviste citrontimian
6 fed knuste hvidløg
friskkværnet peber og 4 peberkorn
ENDVIDERE:
olivenolie
havsalt og friskkværnet peber
2 1/2 dl piskefløde
2 1/2 dl kalvefond/bouillon
sukker
havsalt og friskkværnet peber
TILBEHØR
Råstegte kartofler med timian:
800 g små vaskede kartofler
olivenolie
havsalt og friskkværnet peber
citrontimian
Fjern sener og rids fedtkanten på stegen. Bland ingredienserne til marinaden, og læg culotten i den. Stil den overdækket i køleskabet i 4 timer eller natten over. Tag culotten op af marinader (gem den), og dup den tør på et rent stykke. Varm en stor stegepande med olivenolie og brun culotten godt på alle sider, krydr med salt og peber. Læg culotten i et ovnfast fad, hæld marinaden over, og steg den ved 110 grader i 5 timer. Dryp jævnligt med marinaden over kødet. RÅSTEGTE KARTOFLER; Del kartoflerne i halve, fordel dem på en bradepande med bagepapir, krydr godt med olivenolie, salt, peber og citrontimian og bag dem med stegen den sidste time. Tag stegen op af marinaden og si marinaden. Tag 1/3 del af gulerødderne og løgene fra. Kog marinaden op, tilsæt fond/bouillon og piskefløde og smag til med sukker, salt og peber. Jævn evt. saucen med lidt majstivelse, og kom gulerødder og løg tilbage i gryden lige før servering.  Skær stegen i skiver, og server den med råstegte kartofler, og lidt af hvidvinssauce. Drys med salt, peber og citrontimian.

torsdag den 5. januar 2012

CHOKOLADEKAGE MED PINJEKERNER OG APPELSIN

Mums!! Den er lækker, chokoladekagen her – en sikker vinder på ethvert kage- eller dessertbord. Du kan skifte pinjekerner og pistacienødder ud med andre nødder
(10 personer)
200 g smør
200 g mørk chokolade 70 %
3 æg
330 g fint rørsukker
2 økologiske appelsiner
225 g hvedemel
40 g kakao
2 tsk. bagepulver
60 g hakkede pinjekerner
100 g usaltede pistacie-
nødder, hakkede
ca. ½ dl appelsinsaft
PYNT:
appelsinfileter
60 pinjekerner
Smelt chokolade og smør over et vandbad. Pisk æggene skummende med sukkeret. Riv skallen på begge appelsiner, og kom den i æggesnapsen. Filetér appelsinerne over en skål, og gem saften. Sigt hvedemel, kakao og bagepulver sammen, og vend det i den lune chokolademasse. Tilsæt straks æggesnaps, pinjekerner og pistacienødder, og justér med appelsinsaft, så dejen bliver smidig. Fyld dejen i en smurt rund springform på 24 cm. Fordel appelsinfileter over hele dejen, og tryk dem let ned i dejen. Drys med pinjekerner. Bag kagen på næstnederste rille i en 180° varm ovn i 55 minutter. Lad kagen køle af før servering.

onsdag den 4. januar 2012

TAGINE

SÅDAN EN MÅ DU EJE

En tagine er et specielt glaceret lerfad med kegleformet låg. Fisk, kylling eller kød tilberedes i fadet sammen med krydderier, urter og grøntsager. Man tilbereder retten i ovnen, men oprindeligt tilberedes den over glødende kul. Kendetegnet for tagine er, at råvarernes smag og aroma er bevaret. Du kan købe en Tagine i de fleste halal slagter, eller  i mange isenkræmmerbutikker, få oplyst nærmeste forhandler af Thuesen Jensen på tlf. 3613 0920

KYLLING til aften, Ja tak

Denne ret er tilberedt i en taginen, du kan også bruge en stegeso eller en gryde med låg der kan tåle at komme i ovnen. Retten er til 2-3 personer, servér retten direkte i Taginen. Nyd den skønne duft der breder sig ved bordet når du tager låget af Taginen.
(2-4 personer)
1 stor kylling, delt i 8 stykker
MARINADE
1 spsk. st. spidskommen
1 spsk. st. koriander
1 spsk. ras el hanout (blandingskrydderi med karry, kan erstattes af karry, men det kan købes hos www.specialkoebmanden.dk)
4 knuste hvidløg
1 dl rapsolie
saft og fintrevet skal fra 2 økologiske citroner
havsalt og friskkværnet peber
3 rødløg, skåret i både
8 dadel/stilk tomater, skåret i halve
1 lille courgette, skåret i rustikke stykker
20 grønne oliven, store med sten
6 fed upillede hvidløg
1 spsk. gurkemeje
1 lime, delt i 8 både
Skær kyllingen i 8 stykker. Bland krydderierne med hvidløg, olie, citronskal og saft og krydr med salt og peber. Kom kyllingestykkerne i marinaden og lad dem stå og trække smag i mindst 2 timer. Smør stegesoen eller taginen med olie i bunden, fordel kyllingestykkerne i den, hæld marinaden med over, kom de øvrige ingredienser over kyllingen. Sæt låg på og steg kyllingen ved 200 grader i 1- 1 1/2 time i ovnen. Tjek om kyllinger er gennemsteg, ved at stikke en kniv i låret, der skal komme klar væde på kniven. Server retten med et godt stykke brød til.